SALÁTAFÉLÉK

  • Beltéri termesztőrendszerek

SALÁTAFÉLÉK

március 1, 2015

A salátáféléket mintha csak hidrokultúrás termesztésre alkotta volna meg az Anyatermészet, éppen ezért ideálisak a módszerrel épp csak ismerkedőknek, de akár Fiatal Gazdáknak is hálás alanyok lehetnek, hiszen hatalmas terméshozamuk relatíve kis fenntartási igénnyel párosul. Nem csak a hazánkban hagyományosan nagy mennyiségben fogyasztott fejessalátákra kell itt gondolnunk, a salátafélék bármely fajtája (Pak Choi, Lollo Rosso, Madársaláta, stb), de akár bébispenót is könnyedén megtermeszthető ilyen körülmények között, így akár a Hydrobox-ban is.

A fent felsorolt leveles zöldségek (melyeket összefoglaló néven salátáknak hívunk) sokkal egészségesebbek a többi zöldségnél, pontosan azért, mert a zöldségek legértékesebb része a levél, amely viszont tápanyag összetételben jelentősen különbözik a növény többi részétől. A növény ezen részeiben sokkal nagyobb koncentrációban vannak jelen vitaminok és ásványi anyagok, cserébe teljesen mentesek a keményítőtől, az egyes íz- és rostanyagok pedig csodát művelnek az ízlelő- és emésztőrendszerünkkel. Az egyes salátafélék íze között meglehetősen nagy az eltérés, így némi válogatás után mindenki megtalálhatja a neki tetszőt.

Fényigénye a legtöbb salátafélének relatíve csekély, a tápoldatot 0,8-1,8 mS , a pH-t pedig 6,0-7,0 között kedvelik. A hőmérsékletet illetően a 15-22 Celsius-fokos tartományt szeretik, de hidegebbet is túlélhetnek. Természetesen az egyes értékeket az éppen termeszteni kívánt zöldségekhez célszerű igazítani, erről bővebb tájékoztatást kaphatsz munkatársainktól.