AUTOMATIZÁLT ÖNTÖZŐRENDSZER

  • Beltéri termesztőrendszerek

AUTOMATIZÁLT ÖNTÖZŐRENDSZER

október 20, 2017

Az automatizált öntözőrendszer célja, hogy a növények folyamatosan annyi és csak annyi tápoldathoz és vízhez jussanak, amennyi a növekedésükhöz optimális.

A tápanyagellátó rendszer fő összetevői:

  • Termesztőközeg (kőzetgyapot, agyaggranulátum, kókuszrost)
  • Öntözési módszer (csepegtetéses, elárasztásos, vízátfolyásos)
  • Keringetőrendszer – mágnesszelepek és vezérlő telepítésével az öntözési gyakoriságnak, illetve a tápoldatos víz áramlásának a szabályozása

A hidrokultúrás keringetőrendszereknek két fő típusát ismerjük: az egyik a teljes visszaforgató, a másik a leeresztő jellegű; a fő különbség a kettő között, hogy míg az előbbinél lecsapolás nélkül kering a tápoldat a rendszerben, amíg fel nem használják a növények, addig a másiknál időnként teljesen leeresztjük az öntözővizet a rendszerből.

Habár papíron az első megoldás tűnik takarékosabbnak, sajnos a fertőzések okozta növénypusztulás miatt elbukhatjuk a réven, amit megnyerünk a vámon; minél többször keringetjük meg az oldatot, annál valószínűbb, hogy egy gyengébb növényen megtelepedett gomba meg tudja fertőzni a többi egyedet is. A második megoldás ezzel szemben rendszeres vízvesztéssel járhat, de cserébe megelőzheti a fertőzések elszaporodását.

Talán itt érdemes megemlíteni a csapvíz előszűrésének fontosságát – az emberi fogyasztásra szánt vizet rendszerszinten klórozzuk, ami viszont a növények sokkal kisebb szervezete számára akár halálos dózisú méreg is lehet. Legegyszerűbb megoldás a víz levegőztetése: a baktériumflórával való találkozás során elhasználódik a vízben található klór; túl sokáig sem szabad azonban szabad téren hagynunk a vizet, ugyanis így a kórokozók túlszaporodhatnak. A Hydrobox rendszerében mi ozmózisos vízszűrővel dolgozunk, így biztosítva a megfelelő minőségű tápoldat-alapanyagot; ezután már csak a termesztőközegnek megfelelő öntözési gyakoriságot kell beállítanunk és indulhat is a gazdálkodás!